Podsumowanie sezonu lekkoatletycznego 2011 roku

W dniu 2 grudnia, w sali klubowej KS Stal w Ostrowie Wlkp. , odbyło się uroczyste podsumowanie działalności sekcji lekkiej atletyki w 2011 r. W spotkaniu uczestniczyli: zawodnicy i trenerzy sekcji, wiceprezes klubu d/s finansowych - Przemysław Niezgódka oraz dziennikarze prasowi i telewizyjni. Atrakcją spotkania był wspaniały tort w kształcie bieżni lekkoatletycznej ze zdjęciem (jadalnym) lekkoatletów w środku. Zebranie przebiegało w przedświątecznej atmosferze. Były podziękowania, gratulacje, wspomnienia. Najlepsi sportowcy zostali udekorowani pięknymi pucharami. Miłą niespodziankę sprawili swoim trenerom również zawodnicy wręczając im upominki. Najwięcej pracy mieli - licznie przybyli na spotkanie - dziennikarze, którzy rozmawiali z zawodnikami i trenerami oraz notowali spostrzeżenia i informacje zawarte w sprawozdaniu sekcji za rok 2011., które zaprezentował kierownik sekcji - Tomasz Stodolski. Po nim wystąpił trener - Marek Walczak, który podziękował zawodnikom za osiągnięte sukcesy i podkreślił, że sekcja lekkiej atletyki otwarta jest dla wszystkich dziewcząt i chłopców, którzy chcą zajmować się lekką atletyką, bez względu na ich umiejętności i poziom sportowy. Pan prezes Przemysław Niezgódka podziękował zawodnikom i trenerom za osiągnięte w roku 2011 wyniki i życzył powodzenia w przyszłym roku. Kolejnym punktem programu było wręczenie najlepszym zawodnikom pucharów. Najokazalsze puchary otrzymały tegoroczne medalistki mistrzostw kraju: Ewa Rosiak i Roksana Podlewska. W drugiej kolejności uhonorowani pucharami zostali sportowcy, którzy w bieżącym roku odnieśli spore sukcesy na arenie ogólnopolskiej i makroregionalnej: Julia Dutkiewicz, Olga Michalska, Weronika Kowal i Artur Sikora. Pamiątkowy dyplom otrzymał również Gerard Otwiaska za pomoc w organizacji imprez lekkoatletycznych na terenie naszego obiektu.

RELACJA TV PROART Z IMPREZY: PODSUMOWANIE LA

Wyróżnieni sportowcy:

* Ewa Rosiak - brązowa medalistka w skoku w dal w Mistrzostwach Polski Młodzieżowców.

* Roksana Podlewska - brązowa medalistka w skoku w dal w Mistrzostwach Polski Młodzików

* Julia Dutkiewicz - kat. "dzieci" - aż 4 medalowe miejsca na listach Polskiego Związku Lekkiej Atletyki

* Olga Michalska - finalistka Mistrzostw Polski Młodzików oraz  Samsung Athletic Cup w skoku wzwyż

* Weronika Kowal - brązowa medalistka Mistrzostw Makroregionu w biegu na 300 m. p. płotki.

* Artur Sikora - finalista Mistrzostw Polski w Biegach Przełajowych

Sprawozdanie z działalności sekcji lekkiej atletyki w roku 2011

Krajowy Półfinał Samsung Athletic Cup w Ostrowie !

Mecz młodzików: Nordhausen - Kalisz - Stal

Ewa Rosiak i Roksana Podlewska medalistkami Mistrzostw Polski !

Rok 2011 był dla sekcji lekkoatletycznej klubu Stal bardzo udany. Dotyczy to nie tylko wyników sportowych, ale też warunków organizacyjno - bazowych w jakich trenerzy i zawodnicy realizowali zajęcia treningowe. Był to rok w którym, w oparciu o znakomitą bazę, szkoleniowcy mogli nie tylko spokojnie trenować, ale też organizować duże imprezy lekkoatletyczne. A było ich sporo. Największą z nich był półfinał krajowy Samsung Athletic Cup, który odbył się na naszym stadionie - 7 maja 2011 r. W zawodach tych uczestniczyli najlepsi młodzicy z kilku województw, a stawką był awans zwycięzców poszczególnych konkurencji do Finału Krajowego. W drugiej części tej imprezy przeprowadzony został mityng ogólnopolski, w którym udział wzięło ponad 150 zawodniczek i zawodników z całego kraju w formule "open" (bez podziału na roczniki). Drugą, niezwykle prestiżową imprezą, był rozegrany pod koniec maja - międzynarodowy mecz lekkoatletyczny młodzików: Nordhausen : Kalisz : Stal Ostrów. Kolejną ważną imprezą był przeprowadzony jesienią bieżącego roku, ogólnopolski mityng lekkoatletyczny pod nazwą "II Otwarte Mistrzostwa Ostrowa w Lekkiej Atletyce". Na stadionie Stali odbyło się ponadto wiele imprez szkolnych o zasięgu powiatowym i rejonowym (rejon południowej Wielkopolski). Najważniejszymi z nich były: Finał Rejonu w Czwórboju Szkół Podstawowych oraz Finał Rejonu w Licealiadzie Lekkoatletycznej. Można by jeszcze wymienić zawody szkolne organizowane przez ostrowski Szkolny Związek Sportowy i Międzyszkolny Uczniowski Klub Sportowy, Czwartki Lekkoatletyczne, zawody dla niepełnosprawnych, których byliśmy współorganizatorem i wiele, wiele innych, wspaniałych widowisk sportowych.

Oczywiście można organizować wiele znakomitych zawodów sportowych, lecz istotą tych działań jest popularyzacja lekkiej atletyki i możliwość zaprezentowania ostrowskiej publiczności naszej utalentowanej lekkoatletycznie młodzieży. A w tym roku mieliśmy powody do dumy. Kilka naszych zawodniczek osiągało wspaniałe rezultaty i znakomicie prezentowało się w zawodach, nie tylko lokalnych, ale i też ogólnopolskich. Największymi "gwiazdami" w tym roku były medalistki mistrzostw kraju - Ewa Rosiak i Roksana Podlewska.

Ewa Rosiak, mimo późniejszego niż we wcześniejszych latach "wejścia w sezon", z zawodów na zawody poprawiała swoje rezultaty. Szkoda, że nie dane jej było trafić na bardzo dobre warunki pogodowe, aby wynikiem udowodnić swoją wysoką formę sportową. Jednak te początkowe niepowodzenia, powetowała sobie startem w Młodzieżowych Mistrzostwach Polski, które odbyły się na początku lipca w Gdańsku. Ewa, nie zaliczając się do faworytek tych mistrzostw, wywalczyła brązowy medal w skoku w dal z wynikiem 5,84 m. I tutaj po raz kolejny nie dopisała pogoda. Konkurs odbywał się podczas ulewy, a nawet musiał być na jakiś czas przerwany. Oczywiście - wszystkie zawodniczki startowały w tych samych warunkach atmosferycznych, ale o rekordowych osiągnięciach nie mogło być mowy. Na drugi dzień, już przy doskonałej pogodzie, Ewa Rosiak zajęła w trójskoku VII m. z rekordem życiowym - 12,30 m.

Roksana Podlewska sezon zaczęła znakomicie. Szybko poprawiła wszystkie swoje "życiówki" uzyskując, między innymi w skoku w dal znakomity wynik 5,70 m. Podczas, wspomnianego już wcześniej, krajowego półfinału Samsung Athletic Cup - bezapelacyjnie zwyciężyła w biegu na 100 m. wywalczając sobie tym samym awans do finału krajowego. Ponadto w skoku w dal zajęła II miejsce przegrywając z najlepszą w tej konkurencji młodziczką w Polsce - Adrianną Szóstak z Olimpii Poznań zaledwie o 1 centymetr. Szkoda, tego jednego centymetra, gdyż - jak już wspomniałem - tylko zwycięzcy konkurencji uzyskiwali awans do krajowego championatu. W finale Samsung Athletic Cup, który odbył się w Krakowie - Roksana Podlewska spisała się znakomicie zajmując IV miejsce w biegu na 100 m. z rezultatem 12,50 s. (rekord życiowy). Poziom tej konkurencji był niezwykle wysoki. Zwyciężczyni Ewa Swoboda z UKS Czwórka Żory "otarła" się o rekord Polski. W skoku w dal bezapelacyjnie zwyciężyła Ada Szóstak. Gdyby, nie ten 1 centymetr, którym Roksana przegrała w Ostrowie, prawdopodobnie zdobyłaby medal, a może pod nieobecność w tym przypadku zwyciężczyni tych zawodów Ady Szóstak byłoby "złoto"...? Kto wie? Jednak najważniejszą imprezą dla młodzików są mistrzostwa kraju i tej imprezie służyły dalsze przygotowania. Niestety, Roksanie odnowiła się bolesna kontuzja bioder i jej udział w mistrzostwach kraju stanął pod znakiem zapytania. Mimo bólu wystartowała w Mistrzostwach Makroregionu zajmując w nich II miejsce w skoku w dal z wynikiem - 5,25 m. i tym samym kwalifikując się do ogólnopolskiego finału. W Mistrzostwach Polski Młodzików, które odbyły się jesienią w Kielcach Roksana udowodniła, że nie tylko jest utalentowaną zawodniczką, ale posiada wspaniałą wolę walki i charakter. Mimo zmagania się z bolesną dolegliwością, w dramatycznych okolicznościach, kiedy podczas konkursu awansowała i spadała z pozycji medalowej, ostatecznie wywalczyła brązowy medal rezultatem 5,47 m.

Oprócz dwóch medalistek mistrzostw kraju, znakomicie spisywały się dwie inne zawodniczki naszego klubu: Julia Dutkiewicz i Olga Michalska. Julia - zaledwie trzynastoletnia dziewczynka uczęszczała w tym roku jeszcze do szkoły podstawowej. W tej kategorii wiekowej nie przeprowadza się mistrzostw kraju. Jednak istnieją listy PZLA najlepszych wyników osiąganych przez zawodniczki i zawodników we wszystkich kategoriach wiekowych, w tym również tzw. kat. "dzieci". Julia przewodzi w tych tabelach w dwóch konkurencjach: skoku wzwyż i w czwórboju. Podczas mityngu w Lesznie osiągnęła w skoku wzwyż oszołamiający wynik - 1,65 m., będący rekordem Wielkopolski w tej kategorii wiekowej.  Również w czwórboju nie ma sobie równych w kraju, a w Mistrzostwach Wielkopolski osiągnęła kosmiczny wynik - 455 p. wyprzedzając drugą zawodniczkę zawodów o ponad 70 punktów. Ponadto Julia - w tabelach krajowych w skoku w dal - wynikiem 5,16 m. plasuje się na drugiej pozycji, a w biegu na 300 m. - rezultatem 44,13 s. na trzeciej pozycji.                           Olga Michalska to kolejna niezwykle utalentowana dziewczyna z Ostrowa. W tym roku zaskoczyła wszystkich świetnymi rezultatami w skoku wzwyż. Olga łączy dwie, wydawałoby się bardzo odległe konkurencje: skok wzwyż i bieg na 600 m. Już na początku sezonu zaskoczyła trenerów znaczną poprawą rekordów życiowych w skoku wzwyż. Podczas półfinału krajowego Samsung Athletic Cup skakała jak natchniona uzyskując 1,60 m. i tym samym bezapelacyjnie awansując do finału krajowego. W Krakowie - podczas finałowych zmagań - już niestety nie było tak dobrze. Olga zajęła tam X miejsce z rezultatem 1,45 m. W drugiej części sezonu zawodniczka ta, podczas mityngu w Lesznie, ponownie pokonała poprzeczkę na wysokości 1,60 m. Był to dobry zwiastun przed mistrzostwami makroregionu i kraju. Podczas Mistrzostw Makroregionu w Szczecinie zajęła II miejsce z wynikiem 1,55 m. W Mistrzostwach Polski Młodzików Olga Michalska uplasowała się na XIII pozycji z wynikiem 1,50 m. Szkoda, iż ta jeszcze bardzo młoda zawodniczka, nie potrafi walczyć ze stresem podczas najważniejszych zawodów. W obu tych imprezach, gdyby wyrównała swój rekord życiowy - 1,60 m. - zdobyłaby medale. Jednak wszystko jeszcze przed nią. Wiele mieliśmy w historii klubu zawodników i zawodniczek, którzy dopiero z biegiem lat opanowywali negatywne emocje i uzyskiwali znakomite rezultaty podczas imprez docelowych.

Kolejną parę utalentowanych zawodników tworzą: Artur Sikora i Weronika Kowal. Artur specjalizuje się w biegach średnich. W tym roku znacznie poprawił swoje rekordy życiowe. Jednak najlepiej zaprezentował się podczas Mistrzostw Makroregionu i Mistrzostw Polski w Biegach Przełajowych. W Mistrzostwach Makroregionu zajął X miejsce w biegu na 5000 m.  Podczas Mistrzostw Polski w Biegach Przełajowych, rozegranych w Bydgoszczy, uplasował się na 45 miejscu zdobywając 2 p. dla naszego klubu. Weronika Kowal w tym roku również poczyniła ogromne postępy. Znacznie poprawiła swoje rezultaty w biegach na 100, 200 i 300 m. Podczas Mistrzostw Makroregionu, które odbyły się jesienią w Szczecinie - trenerzy wystawili ją do biegu na 300 m. przez płotki. Sprawiła tam bardzo miłą niespodziankę zdobywając na tym dystansie brązowy medal w czasie 49,61 s. Trzecie miejsce spośród 20-stu startujących zawodniczek z dwóch województw - jest z pewnością największym - jak dotąd - osiągnięciem tej zawodniczki.

Jak już wspomniałem, najważniejszymi imprezami w tym roku, w których startowali nasi zawodnicy były mistrzostwa kraju i makroregionu. Jednak braliśmy udział w wielu innych - prestiżowych imprezach. Już w styczniu bieżącego roku odbyły się Halowe Mistrzostwa Młodzików, Juniorów i Juniorów Młodszych. Złotymi medalistkami, wśród młodziczek okazały się: Olga Michalska w skoku wzwyż - 1,45 m. oraz w biegu na 600 m. - 1.50,34 s. oraz Roksana Podlewska w biegu na 60 m. - 8,19 s. Brązowe medale wywalczyli - Julia Dutkiewicz w skoku w dal - 4,70 m. oraz Filip Białek w tej samej konkurencji - 5,41 m. W zmaganiach juniorów i juniorów młodszych najlepiej spisał się Dawid Janicki zwyciężając w trójskoku - 12,29 m. Na drugich miejscach uplasowali się: Natalia Ułasik w trójskoku - 9,47 m., Artur Sikora w biegu na 2000 m. - 6.39,42 s. oraz Dawid Górski w trójskoku - 11,20 m. oraz w skoku w dal - 5,77 m. Trzecie miejsca zajęli: Monika Wojciechowska w biegu na 300 m. - 48,02 s., Roksana Pabich w biegu na 60 m. przez płotki - 11,50 s. oraz w skoku w dal - 4,90 m. i Artur Sikora w trójskoku - 10,77 m.

W sezonie letnim w Mistrzostwach Wielkopolski Młodzików złote medale wywalczyły: Roksana Podlewska w biegu na 100 m. oraz Olga Michalska w skoku wzwyż. Drugie miejsce w skoku w dal zajęła Julia Dutkiewicz - 4,94 m.

Znakomicie spisali się nasi najmłodsi lekkoatleci podczas Finału Wojewódzkiego Czwartków Lekkoatletycznych. Reprezentacja została wyłoniona spośród uczestników naszych corocznych edycji tej imprezy. W Finale Wojewódzkim w Poznaniu zdobyliśmy aż 9 medali w tym 6 złotych. Złote krążki wywalczyli: Agata Czerniejewska w biegu na 300 m. - 47,27 s., Natalia Benedykcińska w biegu na 60 m. - 9,04 s., Agata Michalska w biegu na 60 m. - 8,48 s., Julia Dutkiewicz w skoku w dal (strefa) - 5,22 m., Artur Nadachowski w biegu na 60 m. - 8,75 s. oraz Dawid Płokarz w skoku w dal - 4,31 m. Drugie miejsca zajęli: Gabriela Bendkowska w skoku w dal - 3,89 m. oraz Weronika Szymczak w skoku wzwyż - 1,10 m. Brązowy medal wywalczyła Katarzyna Ciesiółka w biegu na 60 m. - 8,99 s. Oczywiście w zawodach tych starowali uczniowie szkół podstawowych podzieleni na trzy kategorie wiekowe.

Wspominaliśmy na wstępie o wspaniałej imprezie jaką był mecz młodzików pomiędzy reprezentacjami Nordhausen, Kaliszem i Stalą Ostrów. Po niezwykle emocjonującej końcówce zawodów, kiedy to dopiero ostatnia konkurencja - sztafeta 4x100 m. chłopców - decydowała o zwycięstwie w zawodach, zwyciężyli reprezentanci Kalisza przed Stalą Ostrów i Nordhauusen. Wiele wskazuje na to, że zawody te będą kontynuowane corocznie w Ostrowie lub w Niemczech.

W bieżącym roku kontynuowaliśmy Czwartki Lekkoatletyczne. Wiosną odbyły się trzy imprezy z tego cyklu - edycji 2010-2011 r. Natomiast jesienią kolejne trzy imprezy, ale już nowej edycji 2011-2012 r. W edycji Czwartków Lekkoatletycznych sezonu 2010-2011 tryumfowali: Julia Dutkiewicz - 1278 p. (kat. 1998 r.), Katarzyna Ciesiółka - 734 p. (kat. 1999 r.), Gabrysia Bendkowska - 965 p. (kat. 2000 i młodsi), Mateusz Płończyński - 376 p. (kat. 1998 r.), Karol Smółka - 754 p. (kat. 1999 r.) oraz Artur Nadachowski - 1160 p. (kat. 2000 i młodsi).

Na koniec sezonu odbyły się II Otwarte Mistrzostwa Ostrowa na Tartanie. Był to mityng ogólnopolski, w którym udział wzięło ponad 80 zawodniczek i zawodników z Wielkopolski i województw ościennych. Podczas zawodów osiągnięto wiele cennych rezultatów, a najlepszą zawodniczką zawodów z Ostrowa została Ewa Rosiak.

Zatrzymując się jeszcze przez moment przy tej zawodniczce warto przypomnieć, iż Ewa uplasowała się na III pozycji w Plebiscycie na Najpopularniejszego Sportowca Południowej Wielkopolski za rok 2010. W tym samym plebiscycie w kategorii trenerów - Marek Walczak zajął zaszczytne - pierwsze miejsce. Ponadto - osiągnięcia Ewy Rosiak z roku 2010 pretendowały do wyróżnienia  w kategorii najważniejsze wydarzenia sportowe 2010 r. podczas wyborów "Ostrowianina Roku". I jeszcze jedno wyróżnienie - Ewa Rosiak, Olga Michalska, Roksana Podlewska w kategorii "zawodnik" a trener Marek Walczak w kategorii "trener" zostali laureatami wojewódzkiego konkursu Nadziei Olimpijskich im. Karola Hoffmanna. Konkurs ten od wielu lat dedykowany jest najlepszym w Wielkopolsce zawodnikom i trenerom.

Sekcja lekkiej atletyki utrzymuje się z dotacji Urzędu Miasta, Urzędu Marszałkowskiego, sponsorom oraz oczywiście Klubu, który stwarza zawodnikom i trenerom odpowiednie warunki do treningu. Część z tej kwoty zostaje niejako "wywalczona" przez samych zawodników w ramach ogólnopolskiego współzawodnictwa dzieci i młodzieży. W ramach tej akcji najwięcej punktów w tym roku dla klubu wywalczyła - Ewa Rosiak - 28. Roksana Podlewska - 3 punkty, Olga Michalska, Weronika Kowal oraz Artur Sikora - po 2 p. Jednak nie są to jedyne punkty przyznane klubowi. Zgodnie z regulaminem, również byli zawodnicy, przez dwa lata po opuszczeniu macierzystego klubu, dzielą swoją zdobycz punktową między dwa kluby. Dzięki temu wzbogaciliśmy się w tym roku o 13 p. wywalczone przez Annę Bajko w Młodzieżowych Mistrzostwach Polski (VI miejsce w skoku w dal i V miejsce w trójskoku) oraz 2,25 p., zdobyte przez Adama Kowalskiego (III miejsce w sztafecie 4x100 m.). W sumie sekcja lekkoatletyczna zdobyła w tym roku 52,5 p., co jest bardzo dobrym wynikiem.

Kierownictwo sekcji lekkiej atletyki dziękuje wszystkim zawodnikom za osiągnięte wyniki sportowe, za duże zaangażowanie na treningach i zawodach. Dziękujemy Dyrekcji i Zarządowi Klubu za stworzenie nam wspaniałych warunków do pracy i znakomitą atmosferę współpracy. Dziękujemy Urzędowi Miejskiemu w Ostrowie Wlkp. i Urzędowi Marszałkowskiemu w Poznaniu za sfinansowanie wielu naszych przedsięwzięć. Składamy podziękowania sponsorom, dzięki którym imprezy na tym obiekcie posiadały świetną oprawę. Bardzo dziękujemy ostrowskim mediom, a w szczególności Gazecie Ostrowskiej i Telewizji PROART za popularyzację naszej dyscypliny sportu. Ważnym elementem przepływu informacji o wynikach naszych zawodników, działalności sekcji i rocznych statystyk są również dwie strony internetowe: klubu Stal www.ksstal.pl oraz strona trenera Marka Walczaka www.muksostrow.pl

jdoc:include type=picjdoc:include type=pic